Anyaság és sport

Anyaság és sport

Emlékszem, amikor úgy tartottam bármilyen edzést, vagy tanfolyamot anyukáknak, kismamáknak, hogy még előtte álltam az anyaságnak, rengeteg tanáccsal igyekeztem segíteni őket a hétköznapokban. Milyen mozgásformákat végezzenek, szülés után milyen sportot űzzenek, vagy hogyan álljanak vissza a napi sporttevékenységekbe. Szerencsére nincs mit megbánni, nem vezettem félre senkit, de azért így, a kisfiam születése óta mégis hitelesebben tudom kommunikálni ezeket a témákat, hiszen már tudom, miről beszélek, átérzem az esetleges problémákat.
Gondoltam, megosztok pár tapasztalatot, így aki szeretné, felelevenítheti velem ezeket a beszélgetéseket, vagy aki még előtte áll, kap egy kis preventív szemléletű összefoglalót a témában. 🙂
Ott kezdeném, hogy „Ne siess!” Tudom, hogy nehéz megállni, de nem érdemes rohanni az edzőterembe szülés után. LoveYourBelly oktatóként is ezt tanítom, de tapasztalatból is erre kérlek, ne siessetek. Aki ismer közületek, az tudja, hogy (magamhoz képest) komoly izomtömeggel rendelkeztem, meglehetősen jó állóképesség mellett. Szülés után hat héttel még csak ott tartottam, hogy végre nem járok terpeszben. 😀 A hasizmok helyreállási időtartama konkrétan hat hónap volt nálam! Ez azt jelenti, hogy addigra szűnt meg a hormonok által okozott felpuhulás. Ez komoly idő azért. Ezzel nem azt mondom, hogy „No sport” addig, hanem azt, hogy ésszel kezdjünk neki a visszaállásnak. Meg kell ágyazni a dolgoknak. Amit elképzeltem, végül is az vált be számomra, így ez az üzenetem az anyukák számára is. Először az ízületeket kell helyreállítani! Nem izmokat tornáztatni. Tudni illik, az izmainkkal tudjuk az ízületek mentén mozgatni a végtagokat. Az izom működik bármikor, ha kéred, de az elhanyagolt, lepukkant, berozsdásodott ízületek csak károsodnak eközben. Tehát első körben mobilizáló gyakorlatokkal kezdtem a visszaállást, tehát a legkisebb izomerő kifejtés mellett átmozgattam a gerincemet és az egyéb ízületeket (persze attól még kontrolláltan). Ezután jöttek az ún. „core izmok”, amik a test megtartásáért felelősek, ők a pillérek, így a mélyhátizmok, farizmok, a hasizmok. Tehát érdemes gerinctréninggel és LYB gyakorlatokkal kezdeni minden aktivitást. Az úszás szintén nagyon szuper az elején, én is gyakoroltam lelkesen. (A tüdő teljesítménye hihetetlenül lecsökken mozgás nélkül és ez kitűnően regenerálja.) Erősítésnek választható még jóga, pilates,  de aki otthon szeretne tornázni valamilyen eszközzel, a gumikötelet nagyon tudom ajánlani (persze rendeltetésszerű használat mellett). Kardiónak kiváló az előbb felhozott úszás és a gyors gyaloglás. A legfontosabbat meg nem írom: mindezt megfelelő mennyiségű VÍZ fogyasztása mellett kívánatos tenni, hogy legyen megfelelő mennyiségű folyadék az ízületek számára.
Én edző létemre nem siettem el a komolyabb állóképességet igénylő testmozgások visszaállítását. Bő fél év után gondolkodtam el rajta, de nem köredzéssel kezdtem azt sem. 😀 Fokozatosság! Rengeteget számít a testnek.
A másik oldala a dolognak, hogy a várandósság alatt, illetve a szoptatós időszakban nagyon nem mindegy miket eszel, milyen étrend kiegészítők állnak rendelkezésedre. A sport komoly kihívás ekkor a szervezet számára. A vázizomzatot folyamatosan etetni kell, illetve regerációs időszakban vissza kell táplálni rengeteg vitamint, ásványi- és nyomelemet. Én ezt nagyon profin kellett felépítsem, mert nálam testsúly csökkenés állt be, az izmaim visszafejlődtek, mert a szervezetem így spórolt az energián, szóval komolyan vettem a dolgot. Itt minőség kellett és odafigyelés.
Mindaz, amiket most leírtam érvényes kényszerpihenős időszakokra is. Bármikor, ha huzamosabb időre kiesik valaki a mozgásból, érdemes így felépíteni a visszatérést.
Nagyon fontos, hogy ne kényszerből menjetek mozogni, hanem mert vágytok rá. Teljesen más közérzetet nyújt a kettő! Én csak akkor megyek sportolni, ha tudom, hogy feltölt engem.
Ígérem, folytatom még ezt a témát, de lopott időben gépelem ezeket a sorokat is, míg alszik a Család. A legközelebbi bejegyzésben hozok pár tippet hasfal-kímélésre a hétköznapokban, mert már én is tudom, milyen fantasztikus belehelyezni a csemetét a kiságyba, amikor már a legalsó fokozat következik. 😛
Mindenkinek szép hetet és örömteli mozgást kívánok! 🙂