Életmódváltás. Na jó…de hogyan??

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, az életmódváltó programok fénykorát éljük. Még a csapból is ez folyik. Szinte nincs fórum, vagy újság, egy adás a tévében, amiben ne jönne szembe  velünk a téma. Egyben sikk is, és már-már társadalmi elvárás. Na igen.. és itt kezdődnek a gondok. Az emberek magukra vannak utalva, milyen módon is kezdjenek hozzá, illetve egyáltalán pontosan mit is kéne csinálniuk.

Én az okos megoldások híve vagyok. Ebben is a prevenciót követem. Mindig mondom azoknak, akikkel összehoz az Élet, hogy nincs Egy diéta. Mindenkinek van egy sajátja, amit meg kell találnia. Ez kő kemény munka. Azért egy mankót szeretnék adni, hátha valakinek ez segít majd.

Először is tisztázni kell a célokat. Miért akarsz belevágni? Van, akinek pár kiló leadása a cél, van, aki izmosodni szeretne, van, aki jobb közérzeted akar, vagy az egészségéért küzd. Tehát valamivel elégedetlen és azon akar változtatni. Fontos, hogy valóban a Te célodért küzdj, és ne mások elvárásáért. Ahhoz, hogy elérd a célod, valóban egy Belőled fakadó érzésnek kell megszületnie. Keresd meg pontosan, mi tenne boldoggá és ezt hogyan tudod elérni. Az Út lesz az igazán fontos, mert változás nélkül nincs eredmény! Nem lesz elég csak kevesebbet enni pár hétig, el kell köteleződnöd a célodért. Ettől leszel sikeres.

Én a FOREVER termékeire szavazok 🙂

A legtöbben sajnos azonosítják a fogyással az életmódváltást. Rövidtávban gondolkodnak, így a megválasztott eszközök is hatástalanok, vagy akár károsak lesznek. Hiányzik a tudatosság és a körültekintés ezekben az esetekben. Nem túl szerencsés újra és újra beleugrani a fogyókúra és egyéb diéta programokba kellő információ nélkül. Próbálkozni persze szabad, de a belek, ahonnan az immunitás alapvetően kiindul, igen sérülékenyek. Az emésztőrendszerrel nem túl jó szórakozni, mert ez a fagyi visszanyal idővel.
Természetesen léteznek olyan fitt programok is, amik segítenek a sok szemetet kiüríteni a szervezetünkből, és emellett feltöltik azt értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal, miközben valóban az egyensúly beállítását célozzák meg. A sanyargatott test ugyanis csak szenved, és ettől raktároz. Túlél minden nap. Mi pedig élni, és nem pedig túlélni szeretnénk.

A cél tisztázásának van egy másik sarkalatos pontja. Amikor túl közelről szemlélünk valamit, nem látjuk át a folyamatot. Tegyük fel, le akarsz adni pár kilót. Valóban ez a lényeg? Mert ezt el lehet érni jojó-effektus mellett is, vagy valóban magasabb szintre akarod helyezni az életmódodat, ahol a fogyásod, már csak a pozitív mellékhatása lesz mindennek. Ugye mennyire más a szemszög? Számomra ezt jelenti az életmódváltás, amikor rendszerben gondolkodva kikukázzuk, ami számunkra haszontalan, és feltöltjük magunkat hasznos elemekkel. Ebbe beletartozik az étrend, a mozgás, a kikapcsolódás, az alvás, a munka. Minden, ami Téged táplál, marad, ami rombol, azon faragunk.

Tegyük fel, megszületik a döntés: „változtatni akarok és egészségesen élni”. A következő lépések egyike, hogy megtöltsük a hűtőt egészséges élelmiszerekkel. Manapság elmondható, hogy a bőség zavarát éljük. A boltokban hatalmas a választék. Vajon minőségiek-e ezek az alapanyagok, amikhez egy átlagos vásárlás során hozzájutunk? Vajon elég-e zöldséget és gyümölcsöt enni, hogy egészségesek maradhassunk? Sajnos az átlag magyar ember vitalitásán nem ez látszik. Magyarországon félelmetes méreteket öltenek a különböző betegségtípusok, így a mozgásszervi; cukor; szív és érrendszeri; vagy a daganatos megbetegedések. Szeretném leszögezni, hogy ezt nem én, hanem hiteles orvosok és szakemberek állítják komoly kutatások alapján. A betegségek mögött legtöbbször a vitaminok és ásványi anyagok hiánya áll, amit nem is gondolnánk elsőre. Én nagyon sokáig álltam ellen ennek a nézetnek, és hittem, hogy milyen egészségesen táplálkozom. Most, hogy anyuka lettem, és emellett sportolok is, érzem a határaimat. A felelősségem is sokkal nagyobb, így megadtam az esélyt a táplálék kiegészítőknek, de csakis a legjobbaknak. Honnan tudom, hogy hiányban szenvedtem-e? Onnan, hogy érzem a változást. Tudom, milyen vele és nélküle. Be kellett látnom, hogy egyszerűen ez kell. Nézzük meg a nyugatról érkező nyugdíjas turistákat. Aztán az itthoniakat. Most sokan felhördülnek, hogy persze, nekik van pénzük. Valóban ez is egy szempont, de hadd tegyem fel a kérdést: mire költik el? Nem lehet, hogy nyugaton sokkal többet invesztálnak a prevencionális dolgokba az emberek és ettől fittebbek, mint mások? Persze ezek csak az én okfejtéseim leírva. Én amellett döntöttem, hogy minél tovább meg tudjam őrizni a magam és a családom egészségét. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, milyen utat választ.

Mindazzal, amit leírtam, két dolgot szeretnék hirdetni. Az egyik, hogy legyetek tudatosak, járjátok körbe a dolgokat, mielőtt döntenétek. És tessék kérdezni, ha nem tudtok valamit 😀
A másik, hogy a fókuszt érdemes a megelőzésre helyezni , hogy elkerüljük a nagyobb bajokat.

Aki szeretne velem gondolkodni, szívesen segítek neki elérni az álmait, céljait. Nincs annál jobb érzés számomra, mint amikor ezt sikerül együtt véghez vinni.
Köszönöm, hogy vagytok! <3

Anyaság és sport

Anyaság és sport

Emlékszem, amikor úgy tartottam bármilyen edzést, vagy tanfolyamot anyukáknak, kismamáknak, hogy még előtte álltam az anyaságnak, rengeteg tanáccsal igyekeztem segíteni őket a hétköznapokban. Milyen mozgásformákat végezzenek, szülés után milyen sportot űzzenek, vagy hogyan álljanak vissza a napi sporttevékenységekbe. Szerencsére nincs mit megbánni, nem vezettem félre senkit, de azért így, a kisfiam születése óta mégis hitelesebben tudom kommunikálni ezeket a témákat, hiszen már tudom, miről beszélek, átérzem az esetleges problémákat.
Gondoltam, megosztok pár tapasztalatot, így aki szeretné, felelevenítheti velem ezeket a beszélgetéseket, vagy aki még előtte áll, kap egy kis preventív szemléletű összefoglalót a témában. 🙂
Ott kezdeném, hogy „Ne siess!” Tudom, hogy nehéz megállni, de nem érdemes rohanni az edzőterembe szülés után. LoveYourBelly oktatóként is ezt tanítom, de tapasztalatból is erre kérlek, ne siessetek. Aki ismer közületek, az tudja, hogy (magamhoz képest) komoly izomtömeggel rendelkeztem, meglehetősen jó állóképesség mellett. Szülés után hat héttel még csak ott tartottam, hogy végre nem járok terpeszben. 😀 A hasizmok helyreállási időtartama konkrétan hat hónap volt nálam! Ez azt jelenti, hogy addigra szűnt meg a hormonok által okozott felpuhulás. Ez komoly idő azért. Ezzel nem azt mondom, hogy „No sport” addig, hanem azt, hogy ésszel kezdjünk neki a visszaállásnak. Meg kell ágyazni a dolgoknak. Amit elképzeltem, végül is az vált be számomra, így ez az üzenetem az anyukák számára is. Először az ízületeket kell helyreállítani! Nem izmokat tornáztatni. Tudni illik, az izmainkkal tudjuk az ízületek mentén mozgatni a végtagokat. Az izom működik bármikor, ha kéred, de az elhanyagolt, lepukkant, berozsdásodott ízületek csak károsodnak eközben. Tehát első körben mobilizáló gyakorlatokkal kezdtem a visszaállást, tehát a legkisebb izomerő kifejtés mellett átmozgattam a gerincemet és az egyéb ízületeket (persze attól még kontrolláltan). Ezután jöttek az ún. „core izmok”, amik a test megtartásáért felelősek, ők a pillérek, így a mélyhátizmok, farizmok, a hasizmok. Tehát érdemes gerinctréninggel és LYB gyakorlatokkal kezdeni minden aktivitást. Az úszás szintén nagyon szuper az elején, én is gyakoroltam lelkesen. (A tüdő teljesítménye hihetetlenül lecsökken mozgás nélkül és ez kitűnően regenerálja.) Erősítésnek választható még jóga, pilates,  de aki otthon szeretne tornázni valamilyen eszközzel, a gumikötelet nagyon tudom ajánlani (persze rendeltetésszerű használat mellett). Kardiónak kiváló az előbb felhozott úszás és a gyors gyaloglás. A legfontosabbat meg nem írom: mindezt megfelelő mennyiségű VÍZ fogyasztása mellett kívánatos tenni, hogy legyen megfelelő mennyiségű folyadék az ízületek számára.
Én edző létemre nem siettem el a komolyabb állóképességet igénylő testmozgások visszaállítását. Bő fél év után gondolkodtam el rajta, de nem köredzéssel kezdtem azt sem. 😀 Fokozatosság! Rengeteget számít a testnek.
A másik oldala a dolognak, hogy a várandósság alatt, illetve a szoptatós időszakban nagyon nem mindegy miket eszel, milyen étrend kiegészítők állnak rendelkezésedre. A sport komoly kihívás ekkor a szervezet számára. A vázizomzatot folyamatosan etetni kell, illetve regerációs időszakban vissza kell táplálni rengeteg vitamint, ásványi- és nyomelemet. Én ezt nagyon profin kellett felépítsem, mert nálam testsúly csökkenés állt be, az izmaim visszafejlődtek, mert a szervezetem így spórolt az energián, szóval komolyan vettem a dolgot. Itt minőség kellett és odafigyelés.
Mindaz, amiket most leírtam érvényes kényszerpihenős időszakokra is. Bármikor, ha huzamosabb időre kiesik valaki a mozgásból, érdemes így felépíteni a visszatérést.
Nagyon fontos, hogy ne kényszerből menjetek mozogni, hanem mert vágytok rá. Teljesen más közérzetet nyújt a kettő! Én csak akkor megyek sportolni, ha tudom, hogy feltölt engem.
Ígérem, folytatom még ezt a témát, de lopott időben gépelem ezeket a sorokat is, míg alszik a Család. A legközelebbi bejegyzésben hozok pár tippet hasfal-kímélésre a hétköznapokban, mert már én is tudom, milyen fantasztikus belehelyezni a csemetét a kiságyba, amikor már a legalsó fokozat következik. 😛
Mindenkinek szép hetet és örömteli mozgást kívánok! 🙂

LoveYourBelly

LoveYourBelly – Hasizom fejlesztő és regeneráló tanfolyam

Nemrég találkoztam ezzel a fantasztikus és igen hasznos módszerrel, aminek lényegét szeretném most megosztani Veletek! A téma olyannyira megtetszett, hogy eldöntöttem, én is csatlakozom e technika oktatóihoz.

Mit takar a LoveYourBelly?

A LoveYourBelly egy módszer, egy technika, amit Bagyinka Timea fejlesztett ki sok éves kemény munkával, és ma már szabadalom védi.

A módszer lényege a hasizmok megerősítése olyan gyakorlatok segítségével, amelyek a haránt, egyenes és ferde hasizmaink megerősítésére irányulnak.
A hasizmok edzése manapság divattá vált, de nem ezért érdemes rájuk odafigyelni, hanem főként egészségügyi szempontból. A hasizmok tartják a helyükön a hasi szerveket, segítik a hasüregi nyomás fenntartását és komoly szerepet játszanak törzsünk stabilizálásában, így a gerinc védelmében is.

A várandósság ideje alatt a női test erőteljesen átformálódik. Ennek velejárója a hasizmok megnyúlása is, illetve a kötőszövet lazulása. Egyénenként változó, kire, hogyan hat és milyen mértékben regenerálódik szülés után a hasi izomzata. Sokszor előfordul, hogy az egyenes hasizmok eltávolodnak egymástól (lásd az ábrán), ezt nevezzük szétnyílt hasizomnak (rectus diastasis). A keletkezett rés mértékétől függ, hogy ki, milyen gyakorlatokat vehet igénybe, ha javulást szeretne.

Képtalálat a következőre: „rectus diastasis”

A szétnyílt hasizom képe (jobbra)

Szóval ne ijedjen meg senki, ha szülés után úgy érzi, nem akar helyreállni a rend a pocak táján. Szerencsére itt van ez a csodás módszer, amit kitartóan gyakorolva hihetetlen változásokat érhetsz el. 🙂

Fontosnak érzem leírni, hogy ez nem csak a szülés után alkalmazható technika, hanem várandósság alatt és előtt is, és mivel a sérült hasfal (sérv, császármetszés) regenerálására is kitűnő, a férfiaknak sem árt megismerkedni vele.

Januártól folyamatosan tartok LoveYourBelly tanfolyamokat Budapesten és más településeken egyaránt. Érdemes figyelnetek az eseményeket a Facebook-on és itt a honlapon egyaránt.

A tanfolyamon túlmenően egyénileg, vagy csoportosan is végezhetitek velem személyes egyeztetés alapján a javasolt gyakorlatokat. Aki személyi edzés keretein belül szeretné beépíteni a napi rutinjába, keressen bizalommal.

Bármilyen kérdéssel kapcsolatban készséggel állok rendelkezésetekre! 🙂

Jó zsír/ rossz zsír? – Ellenségünk-e a zsír, vagy ez már túlzás?

Azt hiszem, joggal jelentem ki, hogy kényes témára tapintottam a kérdéssel. Manapság szabályos hajtóvadászatot indított el a média a „zsír” ellen. Persze, ki szereti nézni? Nem túl felemelő, amikor a tükörben látjuk a kisebb-nagyobb hurkákat és párnácskákat… de ne keverjük össze a dolgokat!

A lerakódott zsírpárnák megszüntetése vagy megelőzése nem egyszerűen a zsír nem fogyasztásával egyenlő. Ahhoz, hogy a „zsír-kérdést” helyén tudjuk kezelni, picit bele kell ásni magunkat a témába és utat kell engednünk egy másfajta szemszögnek is.

A zsírok tápanyag forrásaink részét képezik és igen fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban a szénhidrátok és fehérjék mellett. Tény, hogy érdemes odafigyelnünk, milyen jellegű zsírokat viszünk be szervezetünkbe, mivel az erekben lerakódások képződhetnek, amik az erek szűkülését, elzáródását okozhatják. Ugyanakkor a „jó zsírok” fogyasztására éppen azért van szükség, mert a bennük rejlő zsírsavak a testzsír bontását szorgalmazzák.
Mai álláspont szerint a napi bevitt energiaszükségletünk 25-30%-át kéne adnia a zsíroknak. Ez az arány még tovább finomítható a bevitt zsírsavak minőségének figyelembevételével. Ezt pár mondattal később kifejtem.

Aki néz tévét, az rengetegszer találkozik olyan kifejezésekkel, mint „növényi és állati eredetű zsírok”. Rendszerint az állati zsírokat azonnal a „rossz zsír” skatulyába rakják, míg a növényit a „jó zsírokhoz”. Pedig ez nem is ilyen egyszerű. Mindegyik oldalon vannak egészségesebb és kevésbé ajánlatos példányok.

Nézzük, milyen zsírsavakkal kell számolnunk. Léteznek telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. (A telítettség nagyon lesarkítva a bennük lévő kettős kötések számával függ össze. Minél több kettős kötést tartalmaznak, annál könnyebb őket bontani, annál „telítetlenebbek”.) Táplálkozási szempontból a telítetlen zsírsavak az értékesebbek. Az állati eredetű zsírok főként telített zsírsavakat tartalmaznak, amelyek hajlamosak a lerakódásra (nincs bennük kettős kötés), tehát a beviteli arányukra figyelnünk kell. Közülük a legkevésbé káros a szárnyasok (liba, kacsa) zsírja, ami nagyobb arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat (Érdekességképp megjegyezném, hogy ez az arány szoros összefüggésben áll az állat táplálékával, tehát, amit etetünk vele.). A tengeri halak húsa kifejezetten egészségesnek mondható, mivel többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA) tartalmaz.

A növényi eredetű zsírsavak esetében szélesebb a spektrum. Manapság óriási divat lett a kókusz- és pálmazsír fogyasztása, mondván, növényi eredetűek. Ez most talán az egyik legkényesebb kérdés, hogy valóban olyan egészségesek-e, mint hirdetik. Nem én leszek, aki ezt a vitát eldönti. A vizsgálatok nem mondják ki egyértelműen sem azt, hogy egészségesebbek leszünk tőlük, sem azt hogy káros hatással bírnak a szervezetünkre. Azért érdemes olvasgatni róluk.

Amik viszont biztosan javítanak a koleszterin szintünkön, azok a telítetlen zsírsavak. Ezért együnk héjastól gyümölcsöket, zöldségeket, amik bővelkednek bennük.
A többszörösen telítetlen zsírsavakhoz tartoznak az Omega 3 és -6 zsírsavak, amik az un. esszenciális zsírsavak családjába tartoznak (nem tudjuk őket előállítani). Ezek bevitelére érdemes törekednünk. Arányukat tekintve az Omega-3 zsírsavaknak kéne jóval magasabbnak lennie.

Amiről még beszélnünk kell: a hírhedt transzzsírsavak. Nagyon káros termékek a szervezetünk számára. Sajnos azt kell mondjam, minden olyan élelmiszer tartalmazza, amit a rohanó és stresszes világ előnyben részesít. A hamburgerek, gyorsbüfés ételek, a csokoládék (főleg a tejcsoki) mind tiltólistásak. Házi jó tanács: ne használjuk kétszer ugyanazt az olajat sütéshez. illetve, ne öntsünk a forró olajhoz hideget! Az eredmény transzzsír képződés lesz. A gyorsbüfék és a „Meki” ezeknek a nagy gyártója.
A margarin szintén a kényes kérdésekhez tartozik, megoszlik a vélemény felőle. Állítások szerint ma már nem tartalmaznak transzzsírokat, de számomra (tehát ezt én vallom így, nem kell követni) továbbra sem vonzó a fogyasztásuk.

Remélem segített a blog olvasása egy picit a zsírokkal kapcsolatos félreértések tisztázásában, ha kérdés maradt bennetek, keressetek bátran. 🙂

Egy pár tipp a zsírforrásokhoz:

  • Telített zsírsavak: húsok, tejtermékek, kókuszzsír, pálmazsír.
  • Egyszeresen telítetlen zsírsavak: avokádó, mandulaolaj, diófélék, olívaolaj.
  • Többszörösen telítetlen zsírsavak: tengeri halak (szardínia, lazac, makréla), lenolaj, extra szűz olívaolaj.

Jó étvágyat!

“Gyomor-kérdések”

Összegyűjtöttem pár dolgot a gyomor működésével kapcsolatban, hátha érdekes lehet számodra.

A gyomor fontos alapköve az emésztő rendszerünknek. Érzékenysége miatt érdemes odafigyelnünk működésére, épségének megőrzésére. Ehhez persze jó minél jobban megismernünk. Úgy gondoltam, leírok pár információt, amivel nem feltétlenül találkozunk az általános leírásokban.

Nyugalmi állapotában gyomrunk mondhatni „fekvő” pozícióban helyezkedik el a hasüregben. Amikor nekifogunk az evésnek, minden falattal egyre jobban kitágul, miközben felfelé változtat alakot. A gyomor akár háromszorosára is képes növekedni. Felmerül a kérdés: vajon túl tudjuk enni magunkat? Sajnos ez abszolút lehetséges. A gyomorban vannak receptorok, amelyek érzékelik a telítődés mértékét (tehát, hogy meddig ér benne az étel kupac), amik elvileg jelezik számunkra, hogy „Köszi megteltem, jóllaktál”. Azonban ezt az érzést elnyomja egy másik érzékszervünk információhalmaza, ez pedig a szemünk („Csak a szemed kívánja, nem a szád”). Nagyon vicces, ha kipróbálod, milyen bekötött szemmel elfogyasztani az ételt. Tényleg annyit fogsz enni, amennyit a belső érzéked diktál.
Na de miért tudunk többet enni a szükségesnél? Nos, az előbb említett receptorok csak egy bizonyos „magasságig” találhatók meg a gyomorban. A gyomor felső részében az úgynevezett vak rész található, ahol már nincs semmilyen érzéksejt, ami jelezné számunkra a teltségérzetet. Így lehetséges, hogy túlegyük magunkat. Sőt, ha minden nap toljuk a határokat, bizony a gyomrunk alkalmazkodni fog életmódunkhoz és egyre csak tágulni fog. A mi feladatunk, hogy figyeljünk erre.
Az sem mindegy, meddig eszünk. Az első falattal megkezdődik az emésztésnek egy új szakasza. 20 percig nagyjából nem történik még „semmi”, aztán beindul a keveredési folyamat és megkezdődik a táplálék előemésztése. Jelzem, ez akkor is így történik, ha csak bekaptunk egy kis nasit, ittunk egy kávét stb. A gyomor számára a mennyiség mindegy. Amikor valaki folyton nassol valamit, a gyomra egyfolytában igénybe van véve, vagy éppen erjednek benne az egyes ételek, mert nem tudott az előző folyamatnak a végére jutni. Részben ezért is érdemes három óránként enni és a köztes időben vizet (!) fogyasztani.

Érdekességképp leírok néhány ételt, mennyi ideig tartózkodik a gyomrunkban:

A gyomor alapvetően 2-4 óra alatt ürül ki.
1-2 óra: víz, tea, kávé, húsleves, lágy tojás

2-3 óra: tej és tejtermékek, gyümölcsök, főtt- és sült tojás, fehér kenyér, borjúhús

3-4- óra: barna kenyér, spenót, sárgarépa, karalábé, uborka, alma, tyúkhús, marhahús

4-5 óra: hüvelyesek, sült húsok, füstölt húsok, sós hering

5-6 óra: gombafélék, halsaláták

7-8 óra: libasült, szardínia

Jó emésztést kívánok! 😉

Mutasd a „sportod”, megmondom ki vagy!

Az emberek különbözőek: vannak harcos jellemek, az örök nyughatatlanok, vannak a kiskapukat keresők, és akik egyszerűen belenyugszanak mindenbe. A személyiségi jegyek nem pusztán a hétköznapokban vannak jelen, áthatják minden cselekvésünket, így a sportolási szokásainkra is érvényesek. Márpedig, ha ez így van, akkor az emberek ezen szokásaikon is képesek változtatni, ahogy idővel a személyiségünk is változik.

A sport nem csupán egy mozgásforma, amit hobbi vagy verseny szinten űzhetünk. Segít eligazodni magunkon, tökéletes képet fest rólunk. Mindehhez „csak” éberségre van szükségünk. Segítségével önmagunk pszichológusai lehetünk, sőt legyőzhetjük önmagunkat vele, ahogy egyre szélesítjük a fejünkben felállított korlátainkat! Ezáltal a meglévő jellemvonásainkon is változtathatunk. Így, akinek nincs önbizalma, könnyen szert tehet rá, miután legyőzi magát egy–egy sporteseményen. A sport fejleszti az önbizalmat, hitet ad és megedzi a lelket.

Mi kell mindehhez?

  • Elhatározás, ami egy magad elé tűzött cél;
  • Bátorság, hogy megtedd az első lépést az új élet felé;
  • Kitartás, hogy a hited ne veszítsd el és végül;
  • Soha ne elégedj meg azzal, amit elértél. Mert mindig van tovább!

Amikor elindulsz sportolni, tudd, hogy mindezt magadért teszed, mert szereted, mert tudod, hogy szükséged van rá. Nem azért, hogy kerekebb legyen a hátsód, vagy hogy lefogyj. Azért mész, mert a test energiáinak mozgatásával a lélek is aktivizálódik. Be kell fektetni ahhoz, hogy új erőre tegyél szert. Persze utána jöhet a kellemes vonzata, ami egy sportosabb külsőt takar.

Dolgozz magadon, magadért!

“Egy pohár víz mit ér?”

Manapság gyakran ütközünk bele az ivással kapcsolatos megállapításokba a sport kapcsán. Ez megint egy olyan téma, amibe jól bele lehet zavarodni. Én megpróbálom a saját szemüvegemen keresztül vázolni, hogy is állok a kérdéshez.

Az vitathatatlan, hogy szükségünk van napi szinten bizonyos mennyiségű folyadékra, aminek a mennyisége egyénenként változó. Sajnos az emberek nem igen figyelnek már az ösztöneikre. Kiöltük őket az idők során. Sokszor tévesen hisszük, hogy éhesek vagyunk, pedig csak szomjazunk. Sokan munkájuk intenzitása miatt egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy igyanak. Ez fokozatosan okoz szervezetünkben zavarokat.

Azt tudtad, hogy a szervezeted legelőször a szemtől és az ízületektől vonja el a folyadékot, ha nincs számára elég utánpótlás? Ezért nem olyan buli, amikor megfelelő folyadékbevitel nélkül műveljük az intenzívebbnél intenzívebb sporttevékenységeket. Ez ugyanúgy káros lehet, mint amikor nem mozgunk, mivel a kopás mértékét növeljük. Magamon is tapasztalom, hogy sokszor végletekben élünk és létezünk. Már nem tudunk csak úgy sportolni. Nem, nekünk ma harci csajoknak és spártai pasiknak kell lennünk, nem elég az egyszerű kedvtelésből folytatott rendszeres testmozgás. Mintha folyton bizonygatnunk kéne bármit. Közben meg rongáljuk a szervezetünket! Na de elkalandoztam…

A folyadék szó hallatán mindenki úgy véli, hogy óóó hát akkor tea, kávé, energiaital, üdítő stb is megteszi. Hát nem! Testünk számára csak a víz hasznosítható tisztán, ezzel tudja magát tisztítani, regenerálni. Minden más oldatnak számít, amivel a májnak és a vesének ugyanúgy dolgoznia kell. A tiszta vízzel viszont mi tudjuk a méreganyagokat távozásra bírni. A tudatossággal segítünk a legtöbbet magunknak.

Persze itt is lehet a ló túloldalára kerülni, mivel a vesénk csak bizonyos mértékben képes méregteleníteni. Ez a vizelet színével ellenőrizhető: ha túl keveset iszunk, sötétebb, ha túl sokat, akkor áttetsző a színe. Átlagosan 2-3 liter vizet igényel a testünk naponta, de ez függ az alkatunktól, nemünktől és az aktivitásunktól.

Keresd az egyensúlyt! 😉

Csoportos óra, vagy személyi edzés?

Sokan kérdezitek, milyen edzésformát érdemes választani, ha sportolni szeretne valaki. A legfontosabb, hogy szeressük, amit csinálunk. Vannak, akik számára fontos, hogy körülvegyék mások, mert erőt merítenek belőle (pl. amikor nyolcadik fekvőtámasznál már úgy érzed, lerohad a karod, de csak azért is végigcsinálod, mert a szomszéd is nyomja). Másokat meg idegesít, ha valaki közvetlenül mellettük pattog egyfolytában, kiejti a ritmusból vagy csak egyszerűen osztoznia kell vele egy órán.

A csoportos óráknak is megvan az előnyük, úgy ahogy a személyi edzésnek is. Az aerobik órákon nagyon jó hangulat tud kialakulni. Idővel olyan érzésed van, mintha lenne egy új családod. Nekem edzőként sokszor van ilyen érzésem, mert egyre jobban megismerem a vendégeimet és ez boldoggá tesz! Anyagilag is megéri a vendégeknek csoportos órára járni, hiszen a termek egyre jobb bérletárakkal igyekeznek becsábítani az embereket magukhoz.

A személyi edzés egész más világ. Azoknak, akik azt szeretnék, hogy edzőjük csak rájuk figyeljen és el szeretnék sajátítani az edzéstervezés fortélyait, azoknak érdemes a személyi edzést választaniuk. Anyagilag ugyan megterhelőbb (bár ez az edzőtől és a helyszíntől függ), hatékonyságából kifolyólag egyre népszerűbb. Nagy előnye, hogy nem helyhez kötött edzésformáról van szó, hiszen az edzést végezhetjük egy parkban, vízparton, vagy akár otthon is. Amennyiben az edző rendelkezik a megfelelő szakismerettel és eszközökkel, bárhol leedzheti vendégét. Még egy fontos szempontot említenék: az életmód tanácsadást. Egy jó személyi edző nem csak feladatokat oszt a vendégének, hanem részletekbe menően feltérképezi magát az embert is (táplálkozás, időbeosztás, mozgásszervi vagy egyéb panaszok stb.). Az edzőnek mindig komplexen kell gondolkodnia, ha elkezd foglalkozni valakivel.

Záró mondatként csak annyit írnék még, hogy alapvetően nekünk edzőknek mindegy, hogy a vendégeink egyénileg vagy csoportosan edzenek-e. A lényeg, hogy mozogjanak, és nem miattunk, hanem Önmagukért!

Mozgásra fel!! 🙂

Elfelejtett testrészünk: Talpunk csodái

Mi az? Minden nap használod, mégsem kap elég figyelmet Tőled? Igen, ez a talpad. Az emberek gyakran megfeledkeznek erről az apróságról, pedig talpunk cipeli a teljes testsúlyunkat és közben, mint lengéscsillapító próbálja megóvni gerincünket a becsapódások okozta terheléstől. A csajok eljárnak pedikűröshöz, kenegetik, lakkozgatják a körmüket, de mi van, ha azt mondom, tehetsz ennél sokkal többet is érte.

Keleten több ezer éves múltra tekint vissza a talpreflexológia tudománya. Az elv végtelenül egyszerű, ugyanakkor kezdetben nehezen fogadja be az európai agyunk: a talpon megtalálható az összes szervünk lenyomata, így a megfelelő pontok masszírozásával hatni tudunk az adott szervekre. A sportolók számára is jó hírem van: a gerincünk, ízületeink és a főbb izomcsoportok zónái is megtalálhatók a lábfejünkön. Ebből fakadóan a talpmasszázzsal –amellett, hogy a fáradt talpadért teszel- a teljes szervrendszeredet, beleértve a mozgató szervrendszert is felfrissítheted, vitalizálhatod. Természetesen ennek is megvan a technikája, amit alapjaiban volt szerencsém elsajátítani, így be is építettem az edzésprogram-kínálatomba. Hogy miért? Mert azt vallom, ha valamit használunk, azt táplálnunk kell. Ahogy izmainknak is szüksége van a tápanyagokra, úgy talpunknak is szüksége van a gondoskodásra. Már az is nagyszerű, ha a nap végén átmozgatod, megnyomkodod kicsit. Hidd el, hálás lesz érte!

5 tipp, mielőtt elindulsz edzeni

Sokaknak az „Elmegyek edzeni” kimerül a cuccok táskába hajigálásában és néha még egy-egy darab el is marad. Azért én írnék még pár dolgot ehhez.
A jófajta sportfelszerelés elengedhetetlen. Értem ez alatt főként a megfelelő cipőt. Mondhatni, sportspecifikusan kéne ezt is választani. A futáshoz használt cipő nem jó egy táncos órára például. Ennek érdemes utánajárni, mielőtt elkezdünk egy foglalkozást.
Nem egyszer fordult már elő, hogy valaki beesett aerobik órára és korgó gyomorral kezdett neki a mozgásnak. Ez cseppet sem veszélytelen, hiszen leeshet a vércukorszintünk, ami egy ilyen pörgős órán bizony balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Érdemes sportolás előtt kb 2 órával enni (pl teljes kiőrlésű szénhidrátot, mondjuk egy jófajta szendvics formájában), mert akkor éppen a sportolás közben fogjuk tudni hasznosítani a tápanyagokat.
Megfelelő mennyiségű víz mindig legyen nálunk, ha edzeni indulunk. A szervezetünk rengeteg folyamathoz igényli a vizet. Az ízületek kifogástalan működéséhez sok vízre van szükségünk, úgy, ahogy a koncentráltság megőrzéséhez is. (Nem pusztán löttyökre, hanem vízre!) Ez alkattól függő mennyiség, illetve a napi tevékenységtől. Ha tudod, hogy sportolni mész, mindig legyen nálad elegendő ivóvíz.
A megfelelő mennyiségű alvást szeretném még hangsúlyozni. Az idegrendszerünk egy nagyon sérülékeny alappillére a napi létezésünknek és mivel láthatatlan, így rendszerint meg is feledkezünk róla. Sokan egész napos stressznek vannak kitéve, otthon a család és máris kész a 3-4 órás alvásnak nevezett valami. A megfelelő idegállapot nélkül a sportoló szétszórttá, sérülékennyé válik. Mondhatnám már-már egészségkárosító ekkor a megfeszített mozgás. Ilyenkor tudni kell mérlegelni, mit és hogyan sportoljunk. Törekedjünk arra, hogy a megfelelő mennyiségű alvást biztosítsuk a szervezetünk számára.
Végezetül a mosolyodat javasolnám, mert minden alkalommal, mikor belebújsz a tornacuccodba Magadért teszel, a fittségedért. Ezt nem veheti el Tőled senki, ezért Te dolgozol meg, tehát van minek örülnöd. Meg persze, ha szerencsénk van, itt is működik a dominó-elv és hátha másokra is ráragasztod aznap az örömödet!