Gerincvédelem

Gerincvédelem


Forrás: http://www.eltero.hu/news_tag/agyeki-gerinc/

Hogyan tudod megóvni gerincedet az ártalmaktól? Mit tehetsz, ha már probléma adódott?

A gerincről furcsa módon a legtöbbeknek egy merev valami jut eszébe, aminek az a dolga, hogy tartsa meg az emberi testet, hogy az ne essen össze, mint a tészta. Valóban, van neki egy igen fontos tartó funkciója, ugyanakkor a rugalmasság is hozzátartozik a korrekt működéséhez. Anélkül bizony megéreznénk minden egyes lépésünk erejét. A talpról szóló blogomban már említettem a boltívek ütődéselnyelő szerepét, ami segíti a járás gördülékenységét. A másik nagyon fontos elem azonban a rugalmas, jó mozgékonysággal bíró gerinc.
Amikor azt mondom ízület, vajon hányaknak jut eszébe a csigolyák közti sok-sok kicsi ízesülés? Vicces, de legtöbben nem is sejtik, hogy a testük ezen részén 52 ízesülés található (páronként 26)! Na, nagyjából ennyit is lehet tönkre vágni belőlük. A gerincet sokszor állítják be úgy, hogy az a problémája, hogy felegyenesedtünk és nem erre lett kitalálva. Ez kérem téves elképzelés. A gerincünk egy csoda. Azzal, hogy létrejöttek a gerinc görbületei, a két lábon járás tökéletesen lehetővé vált. Amire nem voltunk felkészülve az az, hogy ezeket a napi 10-12 órás ücsörgéssel, rossz tartás és járás mintákkal már gyermekkortól fokozatosan eltüntetjük! Ez a valódi probléma, nem a járás. A mai ember szinte nem is jár. Ül egész nap az irodában, az autóban, a tv előtt és még lehetne sorolni.

Mit is tehetünk érte? Ahogy említettem, rengeteg kicsi ízfelszín található a gerinc mentén. Mi tesz jót egy ízületnek? Amikor mozgatják. Nem terhelésről beszélek, mint amikor a fejed fölött emelgeted a súlyokat, hanem, átmozgatásról. A gerinctréning célja az átmozgatás és az izomegyensúly visszaállítása, amit az életmódunkkal rendszeresen rongálunk. Igazából aligha tudnék olyan ízületet mondani, amit egy ilyen tréning során ne mozgatnánk át. Ami még fontosabb, hogy mindezt az ízület funkciójának megfelelő módon végzünk el! Nem csak tekergetjük jobbra-balra, hanem a megfelelő izmok segítségével rendeltetésszerűen tesszük mindezt.

Mikor érdemes és kinek ellátogatni erre az óratípusra? Nincs, akinek ez ne lenne hasznos. 12 éves kortól, amíg valaki érzi magában a fittségre való hajlamot, az csatlakozzon bátran!
A porckorongsérvvel rendelkezők kérem jelezzék a problémájukat időben, illetve egyéb egészségügyi bántalmak esetén is ezt szeretném kérni!

Hamarosan több helyszínen és formában is elérhető lesz számotokra ez a mozgásforma. Személyi edzés és csoportos óra keretén belül egyaránt űzhetitek.
Pontos időpontokat és helyszíneket hamarosan feltüntetem az órarendben. Köszönöm a türelmet! 🙂

Várlak szeretettel csoportos és magán foglalkozásokon is!

Tel: +36 70 433 1260