Csoportos óra, vagy személyi edzés?

Sokan kérdezitek, milyen edzésformát érdemes választani, ha sportolni szeretne valaki. A legfontosabb, hogy szeressük, amit csinálunk. Vannak, akik számára fontos, hogy körülvegyék mások, mert erőt merítenek belőle (pl. amikor nyolcadik fekvőtámasznál már úgy érzed, lerohad a karod, de csak azért is végigcsinálod, mert a szomszéd is nyomja). Másokat meg idegesít, ha valaki közvetlenül mellettük pattog egyfolytában, kiejti a ritmusból vagy csak egyszerűen osztoznia kell vele egy órán.

A csoportos óráknak is megvan az előnyük, úgy ahogy a személyi edzésnek is. Az aerobik órákon nagyon jó hangulat tud kialakulni. Idővel olyan érzésed van, mintha lenne egy új családod. Nekem edzőként sokszor van ilyen érzésem, mert egyre jobban megismerem a vendégeimet és ez boldoggá tesz! Anyagilag is megéri a vendégeknek csoportos órára járni, hiszen a termek egyre jobb bérletárakkal igyekeznek becsábítani az embereket magukhoz.

A személyi edzés egész más világ. Azoknak, akik azt szeretnék, hogy edzőjük csak rájuk figyeljen és el szeretnék sajátítani az edzéstervezés fortélyait, azoknak érdemes a személyi edzést választaniuk. Anyagilag ugyan megterhelőbb (bár ez az edzőtől és a helyszíntől függ), hatékonyságából kifolyólag egyre népszerűbb. Nagy előnye, hogy nem helyhez kötött edzésformáról van szó, hiszen az edzést végezhetjük egy parkban, vízparton, vagy akár otthon is. Amennyiben az edző rendelkezik a megfelelő szakismerettel és eszközökkel, bárhol leedzheti vendégét. Még egy fontos szempontot említenék: az életmód tanácsadást. Egy jó személyi edző nem csak feladatokat oszt a vendégének, hanem részletekbe menően feltérképezi magát az embert is (táplálkozás, időbeosztás, mozgásszervi vagy egyéb panaszok stb.). Az edzőnek mindig komplexen kell gondolkodnia, ha elkezd foglalkozni valakivel.

Záró mondatként csak annyit írnék még, hogy alapvetően nekünk edzőknek mindegy, hogy a vendégeink egyénileg vagy csoportosan edzenek-e. A lényeg, hogy mozogjanak, és nem miattunk, hanem Önmagukért!

Mozgásra fel!! 🙂