“Egy pohár víz mit ér?”

Manapság gyakran ütközünk bele az ivással kapcsolatos megállapításokba a sport kapcsán. Ez megint egy olyan téma, amibe jól bele lehet zavarodni. Én megpróbálom a saját szemüvegemen keresztül vázolni, hogy is állok a kérdéshez.

Az vitathatatlan, hogy szükségünk van napi szinten bizonyos mennyiségű folyadékra, aminek a mennyisége egyénenként változó. Sajnos az emberek nem igen figyelnek már az ösztöneikre. Kiöltük őket az idők során. Sokszor tévesen hisszük, hogy éhesek vagyunk, pedig csak szomjazunk. Sokan munkájuk intenzitása miatt egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy igyanak. Ez fokozatosan okoz szervezetünkben zavarokat.

Azt tudtad, hogy a szervezeted legelőször a szemtől és az ízületektől vonja el a folyadékot, ha nincs számára elég utánpótlás? Ezért nem olyan buli, amikor megfelelő folyadékbevitel nélkül műveljük az intenzívebbnél intenzívebb sporttevékenységeket. Ez ugyanúgy káros lehet, mint amikor nem mozgunk, mivel a kopás mértékét növeljük. Magamon is tapasztalom, hogy sokszor végletekben élünk és létezünk. Már nem tudunk csak úgy sportolni. Nem, nekünk ma harci csajoknak és spártai pasiknak kell lennünk, nem elég az egyszerű kedvtelésből folytatott rendszeres testmozgás. Mintha folyton bizonygatnunk kéne bármit. Közben meg rongáljuk a szervezetünket! Na de elkalandoztam…

A folyadék szó hallatán mindenki úgy véli, hogy óóó hát akkor tea, kávé, energiaital, üdítő stb is megteszi. Hát nem! Testünk számára csak a víz hasznosítható tisztán, ezzel tudja magát tisztítani, regenerálni. Minden más oldatnak számít, amivel a májnak és a vesének ugyanúgy dolgoznia kell. A tiszta vízzel viszont mi tudjuk a méreganyagokat távozásra bírni. A tudatossággal segítünk a legtöbbet magunknak.

Persze itt is lehet a ló túloldalára kerülni, mivel a vesénk csak bizonyos mértékben képes méregteleníteni. Ez a vizelet színével ellenőrizhető: ha túl keveset iszunk, sötétebb, ha túl sokat, akkor áttetsző a színe. Átlagosan 2-3 liter vizet igényel a testünk naponta, de ez függ az alkatunktól, nemünktől és az aktivitásunktól.

Keresd az egyensúlyt! 😉