5 tipp, mielőtt elindulsz edzeni

Sokaknak az „Elmegyek edzeni” kimerül a cuccok táskába hajigálásában és néha még egy-egy darab el is marad. Azért én írnék még pár dolgot ehhez.
A jófajta sportfelszerelés elengedhetetlen. Értem ez alatt főként a megfelelő cipőt. Mondhatni, sportspecifikusan kéne ezt is választani. A futáshoz használt cipő nem jó egy táncos órára például. Ennek érdemes utánajárni, mielőtt elkezdünk egy foglalkozást.
Nem egyszer fordult már elő, hogy valaki beesett aerobik órára és korgó gyomorral kezdett neki a mozgásnak. Ez cseppet sem veszélytelen, hiszen leeshet a vércukorszintünk, ami egy ilyen pörgős órán bizony balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Érdemes sportolás előtt kb 2 órával enni (pl teljes kiőrlésű szénhidrátot, mondjuk egy jófajta szendvics formájában), mert akkor éppen a sportolás közben fogjuk tudni hasznosítani a tápanyagokat.
Megfelelő mennyiségű víz mindig legyen nálunk, ha edzeni indulunk. A szervezetünk rengeteg folyamathoz igényli a vizet. Az ízületek kifogástalan működéséhez sok vízre van szükségünk, úgy, ahogy a koncentráltság megőrzéséhez is. (Nem pusztán löttyökre, hanem vízre!) Ez alkattól függő mennyiség, illetve a napi tevékenységtől. Ha tudod, hogy sportolni mész, mindig legyen nálad elegendő ivóvíz.
A megfelelő mennyiségű alvást szeretném még hangsúlyozni. Az idegrendszerünk egy nagyon sérülékeny alappillére a napi létezésünknek és mivel láthatatlan, így rendszerint meg is feledkezünk róla. Sokan egész napos stressznek vannak kitéve, otthon a család és máris kész a 3-4 órás alvásnak nevezett valami. A megfelelő idegállapot nélkül a sportoló szétszórttá, sérülékennyé válik. Mondhatnám már-már egészségkárosító ekkor a megfeszített mozgás. Ilyenkor tudni kell mérlegelni, mit és hogyan sportoljunk. Törekedjünk arra, hogy a megfelelő mennyiségű alvást biztosítsuk a szervezetünk számára.
Végezetül a mosolyodat javasolnám, mert minden alkalommal, mikor belebújsz a tornacuccodba Magadért teszel, a fittségedért. Ezt nem veheti el Tőled senki, ezért Te dolgozol meg, tehát van minek örülnöd. Meg persze, ha szerencsénk van, itt is működik a dominó-elv és hátha másokra is ráragasztod aznap az örömödet!

Szólj hozzá!